GOSPODAR GENOCIDA U BEOGRADU: Radovan Karadžić, uzroci, postanak i uspon genocida u Bosni i Hercegovini…

893
0
Share:

U Beogradu je promovirana knjiga “Radovan Karadžić – uzroci, postanak i uspon genocida u Bosni i Hercegovini”, američkog profesora Roberta Donija – istoričara, stručnjaka za Balkan i vještaka za istoriju Međunarodnog suda u Hagu.

Mada mu biografija Radovana Karadžića – tada optuženika, danas prvostepeno osuđenog na 40 godina zatvora za genocid, zločine, teror, deportacije – nije bila prvobitna namjera, profesor Robert Donia vremenom je uvidio da bez takvog istraživanja ne može ni sebi ni drugima da objasni kako je do takvih zločina moglo doći.

Surađujući sa Tribunalom u Hagu, imao je na raspolaganju opsežnu dokumentaciju o Karadžiću, a u nekoliko navrata s njim je i razgovarao.

“Želio sam da Karadžića razumijem kao čovjeka, ali sam ga vidio kao stvorioca velike tragedije – rata i mučenja svih koji su bili u Bosni i Hercegovini, u Jugoslaviji tog vremena. I dalje pokušavam da razumijem”, kaže autor knjige.

Foto: RSE

“Najteže je razumeti zlo, a najlakše ga je kritikovati”, rekla je istoričarka Latinka Perović.

“Prihvativši vrednosti isključivog nacionalizma, on je postao ličnost monumentalne ravnodušnosti prema životima nesrba, vizionar i praktičar, odgovoran za najteže zločine posle u Evropi posle Drugog svetskog rata. Po tome će i ostati poznat”, navodi Perović.

“Karadžić nije bio žrtva okolnosti već njihov gospodar”

Latinka Perović je ukazala i da knjiga “neće oduševiti ni Karadžićeve obožavaoce, niti one koji ga kritikuju”.

Pisana je na osnovu dokumenata u koje drugi istoričari nisu imali uvida i veoma je dragocjeno štivo.

Sam autor, dodaje, pokušava da otkrije mjesto koje je u Karadžićevom životu značilo prekretnicu.

“Na tom se mestu otvara pitanje – da li ličnost formuliše okolnosti ili okolnosti nju oblikuju i kada treba pronađu?”, riječi su Roberta Donie​.

Radovan Karadžić nedavno se u sudnici u Hagu pojavio prvi put nakon izricanja prvostepene presude. U martu 2016. godine, Pretresno vijeće suda osidilo je Karadžića za genocid, progon kao zločin protiv čovječnosti, istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti, ubistvo kao zločin protiv čovječnosti, ubistvo kao kršenje zakona ili običaja ratovanja, deportacije kao zločin protiv čovječnosti, nehumana djela, prisilno premještanje kao zločin protiv čovječnosti, širenje terora kao kršenje zakona ili običaja ratovanja, protivpravne napade na civile, kršenje zakona ili običaja ratovanja i uzimanje talaca kao kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Knjiga Roberta Donie “Radovan Karadžić – uzroci, postanak i uspon genocida u Bosni i Hercegovini”, u BiH je promovirana krajem prošle godine u Sarajevu i Tuzli, prenosi RSE.

Slobodna Bosna

error: Zabranjeno preuzimanje sadrzaja!